Παρενέργειες Τής Θεραπείας Αποκατάστασης Τεστοστερόνης

Ο λόγος κινδύνων / ωφέλειας της TRT.
Όπως με κάθε ιατρική παρέμβαση τα οφέλη της θεραπείας χαμηλής τεστοστερόνης πρέπει να ζυγιστούν σε σχέση με το πιθανό ρίσκο των ανεπιθύμητων ενεργειών ή των παρενεργειών της θεραπείας αποκατάστασης. Το εάν η θεραπεία TRT δημιουργεί ένα κακό ή ωφέλιμο περιβάλλον εξαρτάται στο μέγιστο από το πως χρησιμοποιείται το φάρμακο και σε τι δόση.
Αυτοί οι οποίοι κάνουν κατάχρηση της τεστοστερόνης και άλλων ανδρογόνων μπορεί να βιώσουν πολύ σημαντικές, ακόμα και επικίνδυνες για τη ζωή τους, παρενέργειες.
Κατά κάποιο τρόπο ανάλογα με το αν η θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης δεν γίνει σωστά ή δεν ελεγχθεί κατάλληλα οι ασθενείς θα βιώσουν ένα υψηλότερο ποσοστό και μια αυξημένη σοβαρότητα ανεπιθύμητων ενεργειών ή και πολύ πιθανόν ακόμα μια πλήρη απώλεια των οποιονδήποτε αποτελεσμάτων θα μπορούσαν να έχουν κάποια σημασία.
Αυτή η συζήτηση έχει να κάνει με τις παρενέργειες της TRT γενικά αλλά κάποια προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις ειδικές διαφορές που υπάρχουν ανάλογα με την μέθοδο που χρησιμοποιείται για την θεραπεία της χαμηλής τεστοστερόνης.

Α. Γιατί έχουμε παρενέργειες με την θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης;

Κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες που βλέπουμε στην TRT είναι τα άμεσα αποτελέσματα από την χρήση εξωγενούς τεστοστερόνης. Τεστοστερόνη που δεν παράγεται φυσιολογικά στο σώμα. Η τεστοστερόνη που παράγεται από τις φαρμακευτικές εταιρίες είναι βιοϊσοδύναμη, το οποίο σημαίνει ότι έχει φτιαχτεί, έχει αναγνωρισθεί και χρησιμοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η ορμόνη που παράγεται από το σώμα σας. Πάρα πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίζονται μόνο στην παρουσία υψηλότερων επιπέδων τεστοστερόνης και ακόμα άλλες είναι απλά οι συνέπειες του φυσιολογικού μεταβολισμού της τεστοστερόνης από το σώμα μας. Αυτός ο μεταβολισμός ή η αποδόμηση της τεστοστερόνης συμβαίνει με τον ίδιο τρόπο και για την εξωγενή και για την ενδογενή φυσιολογικά παραγόμενη τεστοστερόνη,  αλλά  επειδή υπάρχει μια αυξημένη παρουσία τεστοστερόνη αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα αυτών των μεταβολιτών.

Β. Ανεπιθύμητες ενέργειες της TRT : DHT και οιστραδιόλη

Ο φυσικός  μεταβολισμός της τεστοστερόνης έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή δύο πρωτογενών μεταβολιτών, της διυδροτεστοστερόνης και της οιστραδιόλης. Αυξημένα επίπεδα DHT μπορεί να προκαλέσουν καλοήθη υπερτροφία του προστάτη, αυξημένη λιπαρότητα του δέρματος και ακμή, καθώς επίσης και μια ανδρικού τύπου αλωπεκία.
Παθολογικές αυξήσεις στην οιστραδιόλη μπορεί να οδηγήσουν σε κακή διάθεση, αλλαγές στον ιστό του μαστού και κατακράτηση υγρών που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο ή αυξήσεις στην αρτηριακή πίεση. Πέρα από αυτό παθολογικά επίπεδα οιστραδιόλης έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, στυτική δυσλειτουργία και μείωση στην ελεύθερη τεστοστερόνη.

Γ. Ανεπιθύμητες ενέργειες της TRT : Αλλαγή στον προστάτη

Πράγματι αλλαγή στο μέγεθος του προστάτη μπορεί να υπάρξει με την θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης της τεστοστερόνης. Μετά από πολλές μελέτες έχει βρεθεί ότι δεν υπάρχει αυξημένο ρίσκο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη ή δυσουρικά ενοχλήματα από τον προστάτη ή αυξημένο PSA. Έτσι κι αλλιώς επειδή το PSA είναι ένας πολύ βασικός δείκτης καρκίνου για τον προστάτη, οι ασθενείς με πρώτου βαθμού συγγενείς οι οποίοι έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη και αυτοί οι οποίοι έχουν αυξημένο PSA, σίγουρα και πάντα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.
Για τους άντρες που έχουν ένα ιστορικό καρκίνου του προστάτη, η θεραπεία για χαμηλή τεστοστερόνη δεν θεωρείται απαραίτητα ως ανενδεικνυόμενη. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η θεραπεία αποκατάστασης της τεστοστερόνης πραγματικά δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη, αλλά σίγουρα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης ακόμα και στο φυσιολογικό επίπεδο, μπορούν πιθανόν να προκαλέσουν εξαλλαγή μιας υπό άλλες συνθήκες ανεπαίσθητης βλάβης.
Είναι απαραίτητο να σημειώσουμε ότι η τεστοστερόνη, αυτή καθαυτή, δεν είναι αιτιολογικός παράγοντας στην πρόκληση καρκίνου του προστάτη. Σίγουρα αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες πάνω σε όλα αυτά τα θέματα, με μεγάλη του χαρά ο ειδικός μας ιατρός θα σας δώσει κάθε πληροφορία και θα λύσει κάθε σας απορία.

Δ. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες της TRT

Επίδραση στο αίμα :

Άλλες παρενέργειες είναι η αύξηση του αριθμού των ερυθρών κυττάρων, η πιθανή μείωση της «καλής χοληστερίνης» και η αύξηση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης.
Τα αποτελέσματα αυτά της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι πάρα πολύ γνωστά και οι λόγοι για να αποφύγουμε την υπέρταση, κατά την διάρκεια μια θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, δεν διαφέρουν καθόλου από τις κλασικές συστάσεις των διεθνών οργανισμών, τις οποίες εφαρμόζουμε στο κέντρο μας.

Ερυθροκυττάρωση :

Η ερυθροκυττάρωση είναι η αύξηση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων, σε σχέση με τον όγκο του αίματος. Τιμές αιματοκρίτη >54 αυξάνουν το ρίσκο του ασθενούς για μια παθολογική πηκτικότητα του αίματος, μια μεγέθυνση του σπλήνα, καρδιακή ανεπάρκεια και άλλες σοβαρές καταστάσεις. Εάν εμφανιστεί ερυθροκυττάρωση είναι τυπικά εύκολο να αντιμετωπιστεί.
Ωστόσο εάν η εκτίμηση και το follow up καθυστερήσουν και δεν τηρήσετε τα χρονοδιαγράμματα που βάζει ο ιατρός σας για επανεξέταση, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην υγεία σας.

Ε. Τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτές τις παρενέργειες;

Πραγματικά πρακτικά κάθε ιατρική θεραπεία έχει ανεπιθύμητες ενέργειες.
Όλα αυτά που λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας, όλα αυτά που διαβάσατε, όλα αυτά που συζητήσαμε και που σχετίζονται με την θεραπεία υποκατάστασης τεστοστερόνης είναι εύκολα διαχειρίσιμα. Ξέρουμε πλέον τι να προσέξουμε και πως να παρέμβουμε. Με προσεκτική παρακολούθηση είναι απολύτως δυνατό να θεραπεύσουμε και να προλάβουμε σημαντικά προβλήματα, τα οποία θα μπορούσαν αυτές οι παρενέργειες να προκαλέσουν. Τελικά όλα καταλήγουν στην απόλυτη ισορροπία. Εμείς στην κλινική μπορούμε να προσεγγίσουμε την θεραπεία χαμηλής τεστοστερόνη με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτρέψουμε την ελαχιστοποίηση των παρενεργειών, ενώ ταυτόχρονα να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι ιατροί μας είναι ανοιχτοί, έντιμοι και ειλικρινείς σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους που σχετίζονται με την θεραπεία υποκατάστασης της τεστοστερόνης.
Εάν έχετε οποιεσδήποτε απορίες θα ήταν πάρα πολύ καλό να έχετε την ευκαιρία να κάνετε μια εξέταση τεστοστερόνης σε εμάς και μια δωρεάν συζήτηση με τον ιατρό μας, θα χαρεί πολύ να απαντήσεις τις ερωτήσεις σας.

 

 

 
 
Chat Now!
Loading...